Sisilian eteläpuolella sijaitseva Maltan saarista koostuva valtio on monelle suomalaiselle tuttu lomakohde. Pieni saarivaltio koostuu kahdeksasta pienestä saaresta, joista kolme, Malta, Gozo ja Comino, ovat asuttuja. Saari kuuluu klubikävijöiden suosikkeihin Välimeren kenties parhaan yöelämänsä ansiosta. Saari tarjoaa kuitenkin omat herkkunsa myös auringonpalvojille, historiasta kiinnostuneille sekä aktiivimatkailijoille.

Esimerkiksi Cominon saari on kuuluisa Sinisestä laguunistaan, joka tarjoaa ainutlaatuisen uinti- ja sukelluskohteen matkailijoille. Muutenkin, saaren ollessa kyseessä, useat tarjotuista aktiviteeteista keskittyvät nimenomaan veden ympärille. Saarelta löytyy myös kolme UNESCO:n maailmanperintölistalla olevaa kohdetta, joita ovat pääkaupunki Valletta, megaliittiset temppelit sekä Hal Saflienin hypogeum.

Kalliokiipeilyä ja melomista

Jännitystä janoavalle kalliokiipeilyn kokeileminen on Maltalla mahdollista ympäri vuoden. Niin aloittelijat kuin kokeneemmat konkarit voivat harrastaa kalliokiipeilyä ohjatussa seurueessa. Asiantuntevat oppaat näyttävät parhaat kiipeilyseinämät ja opastavat kiipeilyn aloittamisessa. Jokaisen taitotasolle löytyy varmasti sopiva kiipeilyreitti.

Kalliokiipeily onkin sopiva syy tehdä päiväretki Gozon saarelle. Retket sisältävät usein myös lounaan. Jos tämän sijaan haluaa hieman rauhallisempaa tekemistä, on kajakkiretki suositeltava vaihtoehto. Useimmat retkistä yhdistävät kajakkimatkaan myös lounaan sekä mahdollisuuden snorklata Maltan parhailla rannoilla. Snorklaamaan pääsee myös lukuisten veneretkiä järjestävien tahojen kiertomatkoilla. Mikä onkaan aurinkoisella Välimerellä parempaa kuin veneen kannella loikoilu ja välillä veteen pulahtaminen?

Pyöräilyä eri maastoissa

Malta tarjoaa myös oivat pyöräilymaastot niin rauhalliseen maaseutupyöräilyyn kuin myös haastavampaan maastopyöräilyyn. Retkillä pystyy näkemään myös historiallisia nähtävyyksiä kuten UNESCO:n maailmanperintökohteisiin kuuluvat temppelit.

Pyörällä saarten tutkiminen tuokin oman mukavan lisänsä lomaan ja tutustuttaa varmasti paremmin pienen saaren elämään. Paras aika maastopyöräilyyn on loka-toukokuussa, mutta jos helle ei haittaa, voi pyöräilyä harrastaa ympäri vuoden. Pyöräilyreitit eivät ole kesällä sen ruuhkaisempia kuin talvellakaan.