Vierailulla Tansaniassa

Kun Euroopan ja Aasian matkakohteet on koluttu, kaipaa matkailija jotakin uutta ja erilaista. Tätä tarjoaa Afrikka, josta löytyy monenlaisia matkakohteita ja mielenkiintoista kulttuuria. Yksi Afrikan matkailuhelmistä on ehdottomasti Itä-Afrikassa sijaitseva Tansania, josta löytyy niin hiekkarantoja kuin kansallispuistojakin, eikä nähtävä aivan heti lopu sillä maan pinta-ala lähentelee 950 000 neliökilometriä. Maan pääkaupunki on Dodoma, joka vaihdettiin maantieteellisistä syistä Dar es Salaamin tilalle pääkaupungiksi vuonna 1996. Vaihdoksesta huolimatta Dar es Salaamissa sijaitsee vielä joitakin hallinnollisia rakennuksia.Tansania on maailmalla tunnettu muun muassa safareista, joilla on mahdollista nähdä villipetoja aina leijonasta sarvikuonoon. Maan pohjoisosassa on laaja villieläinten asuinalue, jolle paikantuukin kolmen kansallispuiston joukko. Myös Koillis-Tansaniassa sijaitseva Kilimanjaro on tunnettu ympäri maailman. Tälle vuorelle voivat vaeltaa myös kokemattomat vuorikiipeilijät, mutta ilman opasta vuoristoon ei tule silti lähteä. Tansaniasta tiedetään yleensä myös Sansibarin kirkasvetinen saaristo, jossa tuotetaan mausteita ja jossa myös Freddie Mercury on syntynyt.Tansaniassa elää 125 eri heimoa, joihin kuuluvat muun muassa swahilit ja maasait, jotka asuvat omilla alueillaan. Swahilit esimerkiksi elävät itäisellä rannikolla, jossa on muslimienemmistö. Erityisesti itäisellä rannikolla matkustaessa kannattaakin kiinnittää huomiota pukeutumiseen, sillä liian paljastava pukeutuminen voidaan kokea loukkaukseksi. Paheksuttavaa on myös alkoholin julkinen käyttö, joten sitäkin kannattaa välttää.

Ilmasto

Maan trooppiseen ilmastoon tekevät poikkeuksen vain korkeat vuoret, kuten Kilimanjaro, joilla lämpötila saattaa olla hyvinkin matala. Marraskuusta huhtikuuhun maassa on sadekausi, rannikolla tosin sateita voi tulla ympäri vuoden. Viilein aika on heinäkuusta syyskuuhun, jolloin keskimääräinen vuorokauden alin lämpötila putoaa alle 20 asteen.

Ruoka

Ruokakulttuuri ei Tansaniassa poikkea kovinkaan paljon yleisestä Itä-Afrikkalaisesta ruokavaliosta. Vaikka karjaa kasvatetaan, käytetään sitä yleensä maidontuotantotarkoituksiin ja lihaa syödään yleensä vain erikoistapauksissa. Karjan kasvatuksen lisäksi monet viljelevät hedelmiä ja vihanneksia. Rannikko on myös tunnettua mausteiden tuotantoaluetta.Aterian pohjana on Tansaniassa yleensä esimerkiksi hirssiä, durraa tai riisiä, joita syödään papu-, kasvis-, kala tai lihakastikkeen kanssa. Erityisesti rannikolla syödään kalaa ja pilauta, joka on useilla eri mausteilla maustettua riisiä. Monenlaiset kasvikset ja hedelmät ovat suosittua syötävää ja niitä myydäänkin useissa katukojuissa. Teetä Tansaniassa juodaan pitkin päivää, mutta vastapaahdettua kahviakin on katukojuissa tarjolla.

Timanttiteollisuus

Tansaniassakin on usean muun Afrikan maan tavoin ollut timanttiteollisuutta. Siellä toimii Williamsonin timanttikaivos, joka on tunnetuin Etelä-Afrikan ulkopuolella sijaitseva timanttikaivos. Se on yksi kauimmin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut timanttikaivos. Sen perusti tohtori John Williamson 1950-luvulla. Nykyään Wiliamsonin kaivoksen omistaa Petra Diamonds ja Tansanian valtio.Afrikan timanttiteollisuuden yhteydessä on suositettu niin sanottujen kestävien timanttien hankintaa. Viime vuosina timanttiteollisuus on ahkerasti pyrkinyt avaamaan teollisuuden avainlukuja kaikkien nähtäville. Jos aitojen timanttien ostaminen on liian kallista, voi timantinkaipuuta helpottaa Serengeti Diamonds -pelillä. Tässä pelissä pääset nauttimaan kimalluksesta ja voit ohessa vaikka kerätä pääomaa omiin reilun kaupan kiviisi.

Kansallispuistot

Safari on yksi Afrikkaan matkaavien unelmakohteista. Niillä voikin usein nähdä monenlaisia villielämiä, kuten leijonia, sarvikuonoja ja biisoneita. Safareita järjestetään usein kansallispuistoissa. Niihin voi lähteä tutustumaan omatoimisesti, mutta usein suositaan myös järjestettyjä safariretkiä. Suosituimmat kansallispuistot ovat Serengeti, Ngorongoro ja Tarangire.Ngorongoro on Unescon maailmanperintökohteiden luettelossa ja siellä sijaitsee muun muassa Oldupain rotko, josta on löydetty varhaisia ihmisen jäännöksiä. Tarangiressä erikoisuutena ovat sadat lintulajit, joita ei voi tavata kansallispuiston ulkopuolella. Suurin ja kuuluisin kansallispuistoista on pohjoisessa, lähellä Kenian rajaa, sijaitseva Serengetin kansallispuisto, jossa voi seurata gnuiden vaellusta joulukuusta heinäkuuhun tai petoeläimiä kesäkuusta lokakuuhun.shutterstock_180192350

Sansibar

Rentoa rantalomailua kauniissa puitteissa tarjoaa Tansaniassa Sansibar, Intian valtameressä sijaitseva saarijoukko. Näitä saaria kutsutaan myös maustesaariksi, sillä mausteiden tuotanto on alueen toinen pääelinkeino turismin lisäksi. Saariston pääsaari on Unguja, jolla sijaitsee myös Sansibarin kaupunki. Saariryhmän historia on vaiherikas ja siihen kuuluu muun muassa niin arabi- kuin brittivallankin kausi.Sansibarissa voi rantalomailun lisäksi tutustua muun muassa Sansibarin kaupungissa sijaitsevaan Unescon maailmanperintökohteidenkin listalla olevaan Stone Towniin. Se on kaupungin vanha osa, jossa eurooppalainen ja afrikkalainen kulttuuriperintö sekoittuvat mielenkiintoisesti sokkeloisille kaduille. Sijaitseepa siellä myös Freddie Mercuryn mukaan nimetty ravintola. Vähempää ei tietysti voisikaan odottaa, onhan kyseessä kuitenkin saaren kuuluisin asukas.